reiska0.jpg

Rieskan leipomisessa aikaa vievin työ on uunin lämmitys. Aikaa siitä, kun uunin laittaa lämpiämään ja rieskat ovat valmiina menee noin 6 tuntia. Uunin lämmitän puilla ja lisään puita niin kauan, kun uunin lakimittari näyttää 400-450°C lämpöä, silloin arinan lämpö. Hiiliä seisotan arinalla noin 30 min - 1 h. Laitan pääpeltin kiinni ja häkäpellin auki. Välillä käyn liikuttamassa hiiliä arinalla, näin lämpö tasottuu pesässä.
  

Tarvittavat välineet kannattaa varata pöydälle valmiiksi
 

Aidon ohrarieskan valmistusaineina ovat ainoastaan ohrajauho, vesi ja suola. Taikina valmistetaan nopeasti. Liika vaivaaminen sitkastuttaa rieskan. Mitä pehmeämpi taikina, sen pehmeämpi rieska.   

Rieskataikina: Ohrajauho, vesi ja suola.  
   

Pöydälle ripottelen ohrajauhoja leipomista helpottamaan. Otan taikinasta sopivan kokoisen köntin ja taputtelen sen rieskaksi


Tärpin rieskan tätä varten tehdyllä tärpällä

Pistelen vielä haarukalla, jotta ilma pääsee kulkemaan läpi ja rieska ei nouse kahteen kuoreen


Siirrän rieskan leipäpelkan avulla pöydälle odottamaan paistamista


Koska uuni on kuuma ja paistaminen nopeaa. Kannattaa tehdä useita rieskoja valmiiksi, että paistumassa on aina rieska, eikä pesä seiso tyhjänä


Tässä vaiheessa kun hiilet on seisoneet arinalla noin 30 minuuttia vedän ne ruuhun. Heitän arinalla tasaisesti vähän jauhoja, jotka tasaavatlämpöä (suolaakin voi käyttää, mutta sen arinaa syövyttävän vaikutuksen vuoksi itse en käytä sitä)


Pesä on valmis paistoon. Ensimmäistä rieskaa pidän yhdessä nurkassa 15 sekuntia, siirrän sen vastakkaiseen nurkkaan ja pidän siinä taas 15 sekuntia. Käännän rieskan ja toistan tätä.


 


Arina on hyvin kuuma, sen vuoksi ensimmäisiä rieskoja vain "käytetään" uunissa.  Pikkuhiljaa lämpö tasaantuu pesässä ja viimeisiä rieskoja paistan noin 3 minuuttia. Paistamisessa on oltava tarkkana, rieskat palavat herkästi. Paistoaika rieskaa kohden on vajaasta minuutista kolmeen
minuuttiin. Jos rieskaa paistaa liian kauan miedossa uunissa, siitä tulee kova ja sitkas. Paras rieska en tehty pehmeästä
taikinasta ja paistettu nopeasti
kuumassa leivinuunissa.

Heti paiston jälkeen luudin jokaisesta rieskasta harjalla irralliset jauhot pois ja laitan rieskat pinoon pehmiämään.



 

Valmiit ohrarieskat ovat täplikkäitä. Paistamisen jälkeen laitan ne pinossa leivinliinan alle, jossa ne pehminevät.  Jäähtyneenä pussitan. Rieskan voi myös pakastaa.